کربوکسیتراپی یک روش درمان ایمن، کم تهاجمی و پرکاربرد است که در بین پزشکان و بیماران از محبوبیت بالایی برخوردار شده است. این روش درمانی، به بهبود انعطافپذیری، رفع چین و چروک پوست، تحریک کلاژن سازی، از بین بردن چربیهای موضعی یا همان سلولیتها و افزایش خونرسانی کمک مینماید. درواقع کربوکسیتراپی، به عنوان یک روش برای جوانسازی پوست و رفع بعضی نواقص شناخته میشود. در ادامه این مطلب قصد داریم مکانیسم فرایند کربوکسیتراپی، مزایا و معایب آن را بررسی نماییم، پس با ما همراه باشید.
مکانیزم فرایند کربوکسی تراپی:
انجام جوانسازی پوست با روش کربوکسیتراپی یکی از بزرگترین پیشرفتهای درمانی در زمینه زیبایی شناخته میشود. این روش درمانی در سال 1932 در فرانسه ابداع شد و به سرعت در جهان افزایش پیدا کرد. با این وجود این روش درمانی یک روش جدید محسوب میشود. این روش که تأثیر بالا و عوارض کمی دارد با تزریق مقدار کمی دیاکسیدکربن (CO2) در زیر پوست انجام میگیرد. دیاکسیدکربن تزریق شده به تجزیه رسوبات چربی و تولید کلاژن کمک مینماید.
مکانیسم فرایند کربکسیتراپی به این صورت است که با بالا رفتن سطح دیاکسیدکربن، خون رسانی افزایش مییابد تا این ماده به ریه رفته و سپس از بدن خارج شود. با افزایش خون رسانی، ساخت عروق جدید نیز بیشتر میشود، درنتیجه، کلاژن سازی نیز افزایش مییابد. روش کربوکسیتراپی دارای تأثیرات ضد التهابی نیز میشود. سرعت و میزان گاز خروجی از بدن باتوجه محل درمان و نوع بیماری شخص، توسط پزشک تعیین میشود.
کاربرد کربوکسی تراپی:
این روش درمانی تنها برای زیبایی و جوانسازی پوست کاربرد ندارد. از کربوکسیتراپی میتوان برای رفع مشکلات تمام اندامهای بدن، مانند پلکها، باسن و… استفاده کرد. نکته مهم این است تعداد جلسات کربوکسیتراپی برای هر اندام متفاوت است در ادامه همین مطلب به دیگر کاربردهای این روش درمانی اشاره میکنیم:
- برطرف نمودن ترکهای روی شکم که در اثر بارداری یا چاقی بیش از اندازه ایجاد شده است
- از بین بردن تیرگی ناحیه واژینال، کشاله ران و زیر بغل
- رفع سلولیتها و چربیهای موضعی در قسمتهای مختلف بدن مانند رانها و باسن
- برطرف نمودن تیرگی دور چشم
- درمان ریزش مو
- برطرف کردن جای زخم و آثار آکنه
- درمان شل شدگی و افتادگی پوست
- مؤثر در درمان و بهبود نتایج لیپوساکشن
- جوانسازی بخشهای مختلف بدن مانند گردن، پشت دست و…
- برطرف نمودن غبغب
- ایجاد لاغری موضعی
مکانیزم اثر کربوکسیتراپی در رفع چین و چروک پوست:
وقتی فردی به سن 30 سالگی میرسد 25% و تا سن 40 سالگی 50% میزان اکسیژن پوست وی کاهش پیدا میکند. اکسیژن مورد نیاز بدن به صورت طبیعی از طریق تنفس تأمین میشود، اما عواملی مانند آلودگیها میزان این اکسیژن رسانی را کاهش میدهد. وقتی بدن نیاز به اکسیژن داشته باشد ابتدا این کمبود را از ارگانهای اصلی تأمین میکند و در آخر کار به سراغ پوست میرود. بنابراین وقتی پوست دچار کمبود اکسیژن شود در مقابل پیری، تحریک، لکها، آکنه و التهاب آسیبپذیر میشود.
در فرایند اکسیژنتراپی، CO2 دقیقا” زیر پوست تزریق میشود، درواقع با این کار به بدن اخطار کمبود اکسیژن داده میشود. به این صورت که، با افزایش غلظت دیاکسیدکربن، بدن تصور میکند به کمبود اکسیژن دچار شده است درنتیجه با افزایش جریان خون سعی در برطرف نمودن این کمبود میکند. با افزایش جریان خون، موجی از مواد مغذی و اکسیژن به ناحیه تحت درمان فرستاده میشود و نتیجتا” سلولهای ناحیه مود نظر ترمیم میشوند.
در روند درمان با کمک اکسیژنتراپی، بعد از تزریق CO2 در زیر پوست، با افزایش جریان خون در ناحیه تحت درمان روند تولید کلاژن تحریک میشود. با افزایش میزان کلاژن پوست، چین و چروکها و سیاهی اطراف چشم به مرور کمتر میشود. کربوکسیتراپی روشی بدون درد و خونریزی است که پزشک معالج برای به حداقل رساندن ناراحتی قبل از انجام تزریق، محل مورد نظر را با کمک کرمهای مخصوص بیحس میکند. مراحل درمان به روش کربوکسیتراپی ۱۵ تا ۳۰ دقیقه به طول میانجامد.
مکانیزم اثر کربوکسیتراپی در برطرف نمودن سلولیتها:
سلولیتها، برآمدگیهای ناصاف روی باسن، ران و پهلوها هستند که در زیر آنها چربی تجمع میکند. در اغلب جوامع، 95% از بانوان به دلیل داشتن پوست نازک در ناحیه ران و باسن به این مشکل دچار هستند. کربوکسیتراپی در درمان این سلولیتها بسیار مؤثر است. گاز CO2 در کربوکسیتراپی به بافت چربی تزریق میشود و سبب متلاشی شدن بافت چربی میشود. همچنین این روش باعث تحریک پوست میشود که با ساخت کلاژن در محل سلولیتها، پوست را صاف و ضخیم میکند. کربوکسیتراپی در این مرحله درمانی تنها سلولهای چربی را میشکند و به اعصاب و بافتهای بدن آسیبی نمیرساند.
بسیاری از بانوان از روشهای مختلف ازجمله استفاده از انواع کرمهای موضعی، ماساژ غدد لنفاوی و… برای از بین بردن سلولیتهای انباشته شده نتیجهای نگرفتهاند. تمام این روشها مشکل سلولیتها را به صورت زیربنایی برطرف نمیکنند. اما در روش کربوکسیتراپی، با افزایش رگهای کوچک خونی در محل تزریق CO2، میزان اکسیژن افزایش مییابد و همین امر سبب تجزیه چربیها میشود. در بوجود آمدن سلولیتها عوامل ژنتیکی بسیار دخیل هستند، بنابراین این روش درنهایت باعث بهبود چشمگیر مشکل خواهد شد و هرگز به طور کامل و دائم برطرف نمیشود.
عوارض جانبی کربوکسیتراپی:
کربوکسیتراپی یک روش نسبتا” بیخطر و بدون عارضه جانبی است که در طول زمان درمان هیچ درد یا سوزشی به همراه ندارد. پس از انجام تزریق، در عرض 5 دقیقه گاز CO2 به سرعت پخش و جذب بدن میشود. تنها مشکلی که امکان دارد برای بیمار پیشآید، ناراحتی خفیف ناشی از تزریق است که دو تا چهار دقیقه طول میکشد. همچنین ممکن است محل تزریق به دلیل واکنش التهابی و در اثر تحریک کلاژن، کمی قرمز شود.
کبودی ناشی از تزریق، تنها عارضه جانبی این روش درمانی محسوب میشود. این مشکل به صورت بسیار نادر اتفاق میافتد و بعد از چند ساعت به طور کامل برطرف میشود. تنها ممکن است شخص تا زمان جذب کامل دیاکسیدکربن احساس عجیبی در زیر پوست خود احساس کند. درمان از طریق کربوکسیتراپی مدت طولانی پایدار باقی نمیماند و برای حفظ نتیجه لازم است درمان را به صورت مداوم انجام دهید.
مزایای کربوکسیتراپی:
درمان به روش کربوکسیتراپی یکی از شیوههای مؤثر درمان است که در ادامه مهمترین مزیتهای این روش را ذکر میکنیم:
- شادابی و جوانی پوست افزایش مییابد
- عوارض بسیار ناچیز آن چند ساعت پس از درمان برطرف میشود
- یک روش درمانی سریع و کم تهاجمی محسوب میشود
- با تزریق ذیاکسیدکربن و افزایش جریان خون، سیستم ایمنی بدن بهبود مییابد
- این روش درمانی بدون نیاز به بیهوشی و کاملا” سرپایی انجام میشود
کربوکسیتراپی برای چه افرادی مناسب است؟
تمام افرادی که سن 30 سالگی را پشت سرمیگذارند میتوانند کاندیدای مناسبی برای انجام کربوکسیتراپی باشند. این افراد میتوانند برای کشیدگی پوست صورت و گردن، از بین بردن غبغب، سیاهی دور چشم و شفاف شدن پوست از این روش بهره ببرند. در انجام این روش، هرچه شخص جوانتر باشد روند درمان را سریعتر و واضحتر مشاهده مینماید. از هر 10 بیمار 8 نفر بعد از دو جلسه درمان، روند بهبودی را به وضوح مشاهده مینمایند. اکسیژنتراپی روش مؤثری است برای جوانسازی و رفع ایرادات پوستی و کل بدن که نتیجه نهایی آن کاملا” طبیعی است.
کربوکسیتراپی برای چه افرادی مناسب نیست؟
با وجود اینکه این روش درمانی عارضه خاصی ندارد ولی برای بعضی افراد قابل انجام نیست، در ادامه به برخی موارد منع کربوکسیتراپی اشاره مینماییم:
- اشخاصی که تحت درمان دیالیز هستند
- بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی
- بانوان باردار
- بیماران مبتلا به سرطان
- بیماران تحت درمان شیمی درمانی
- بیماران مبتلا به صرع
- اشخاص مبتلا به کم خونی
- بیماران مبتلا به عارضههای مغذی
- بیماران مبتلا به آب سیاه
- افرادی که پس از جراحی خون فعال در محل زخم دارند
مراقبتهای لازم پس از انجام کربوکسیتراپی چیست؟
جهت انجام یک فرایند درمانی مهمترین سؤال از سوی بیمار مراقبتهای پس از درمان است. افراد متقاضی انجام کربوکسیتراپی لازم است قبل از شروع درمان آزمایشاتی انجام دهند. انجام این آزمایشات به دلیل مشخص شدن وجود حساسیت یا مشکلات خاص در فرد تحت درمان صورت میگیرد. شخص قبل از شروع درمان لازم است تا قرصهای مصرفی خود را کنار بگذارد. پس از انجام درمان کربوکسیتراپی، فرد پس از دو روز به روال عادی زندگی بازمیگردد. در این روند درمانی، تنها لازم است بیمار مواردی را پس از درمان رعایت کند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- درصورت انجام کربوکسیتراپی در ناحیه صورت، دست و گردن شخص تا یک ماه نباید در معرض مستقیم نور آفتاب قرار بگیرد.
- فعالیتها و ورزشهای سنگین برای مدتی انجام نشود
- کرمها و قرصهای تجویز شده از سوی پزشک مرتبا” مصرف شود
- معاینات و چکاپ بعد از انجام کربوکسیتراپی توسط پزشک معالج فراموش نشود
- بعد از گذشت 24 ساعت، استحمام یا شنا در آب سرد مانعی ندارد
کربوکسیتراپی بهتر است یا بوتاکس؟
روش درمان کربوکسیتراپی، در مقایسه با سایر روشهای درمانی مانند بوتاکس بهتر و ایمنتر است. در کربوکسیتراپی، گاز CO2 به بدن تزریق میشود. این گاز به صورت طبیعی در بدن تولید میشود بنابراین تزریق دیاکسیدکربن خطری برای بدن ندارد. اما در روش بوتاکس که با تزریق مواد خاصی انجام میشود، امکان بروز حساسیت در برخی افراد وجود دارد. بعد از انجام عمل بوتاکس نیز ممکن است عوارضی متوجه شخص بیمار بشود. همچنین کربوکسیتراپی روشی سریع است که هیچ آثاری در محل تحت درمان باقی نمیگذارد. در کربوکسیتراپی در یک جلسه ناحیه وسیعی تحت درمان قرار میگیرد.
درمان به روش تزریق بوتاکس علاوهبر ایجاد حساسیت، محل تحت درمان تا مدتی دچار التهاب، ورم و کبودی میشود. تنها مشکل در روش درمان کربوکسیتراپی، تأیید نشدن این روش از سوی FDA است.
هزینه و تعداد جلسات درمان به روش کربوکسیتراپی
تعداد جلسات و هزینه درمان به روش کربوکسیتراپی، به محل درمان، نوع مشکل و هدف شما بستگی دارد. به عنوان مثال در ادامه به تعداد جلسات مورد نیاز در برخی موارد درمانی اشاره مینماییم:
- کربوکسیتراپی در درمان چربیهای موضعی، 8 تا 10 جلسه درمان نیاز دارد. این جلسات هر هفته یا یک هفته درمیان انجام میشود و گاهی برای ماندگاری اثر درمان، ممکن است چند جلسه سالانه هم درنظر گرفته شود.
- در درمان سلولیتها، 6 تا 10 جلسه درمان کافی است. این جلسات نیز به صورت هفتگی یا یک هفته درمیان انجام میشود.
- درمان ترکهای پوستی، 4 تا 10 جلسه ماهی یکبار انجام میشود.
- سیاهی دور چشم با روش کربوکسیتراپی در 4 تا 8 جلسه و 2 تا 4 هفته درمیان درمان میشود.
- جوانسازی پوست در 4 تا 8 جلسه و 3 تا 4 هفته یکبار درمان میگردد.
ماندگاری کربوکسی تراپی چقدر است؟
مدت ماندگاری کربوکسیتراپی در تمام افراد یکسان نیست ولی معمولا” این مدت ۶ ماه است. به صورت کلی ماندگاری این روش ارتباط مستقیمی به سن بیمار دارد. توصیه میشود برای ماندگاری بیشتر اثرات درمان کربوکسی تراپی هر ۶ ماه یکبار درمان مجدد انجام شود. در افراد 20 تا 40 ساله بعد از 4 تا 6 ماه از گذشت دوره اول، میتوانند دوره درمان بعدی را شروع کنند. افراد بالای 40 سال بعد از 3 تا 4 ماه و افراد بالای 50 سال نیز بعد از 2 تا 3 ماه دوره بعدی درمان رامیتوانند شروع کنند.
سخن پایانی
در روش کربوکسیتراپی، گاز دیاکسیدکربن، بدون آسیب به بدن و سلولها، درمان اثر بخشی را در کمترین زمان انجام میدهد. درواقع گاز CO2 بهطور طبیعی در بدن وجود دارد و محصولی است که از فرایندهای سوخت و ساز در بدن انسان به وجود میآید. بنابراین درمان مشکلات پوستی به این روش هیچ خطری ندارد و میتوانید با استفاده از آن جوانی و تناسب اندام را به خودتان هدیه دهید.