زیبایی و شادابی پوست نقش تاثیر گذاری در افزایش اعتماد به نفس افراد دارد. از طرف دیگر لکه های پوستی بر اعتماد به نفس و تعاملات اجتماعی و موفقیت ما تأثیر انکار ناپذیری دارد. به هر ناحیه از پوست تحریک شده یا متورم در بدن شما که دچار تغییر رنگ شده اند لکه های پوستی گفته می شود. لکه های پوستی بسیار شایع هستند و علل مختلفی دارند. می توان گفت انواع بیماری ها، جراحات و مشکلات التهابی شماری از شایع ترین علل تغییرات رنگ پوست به شمار می آیند.
لکه های پوستی معمولا در بخش های خاصی از بدن و در اثر تفاوت در میزان ملانین سلول ها ایجاد می شوند. ملانین ماده ای است که رنگ پوست را تعیین می کند و وظیفه حفاظت از پوست را بر عهده دارد. در بخش هایی از پوست که تولید ملانین بالا است، رنگ پوست نیز تیره تر می شود. لکه های پوستی اغلب خارش دار و دردناک هستند و در نژادهای مختلف بصورت متفاوت ظاهر می شوند. در حالی که اغلب قرمز رنگ هستند، در پوست های تیره تر ممکن است بنفش، خاکستری یا سفید باشند.
در ادامه این مقاله به بررسی علل و عوامل ایجاد لکه های پوستی می پردازیم.
چه عواملی سبب ایجاد لکه های پوستی می شوند؟
شرایط متعددی می توانند باعث ایجاد لکه های پوستی شوند که تعدادی از عوامل ایجاد لکه های پوستی به شرح زیر می باشد:
اول، رادیوتراپی:
این لکه های پوستی فقط در افرادی دیده می شود که قبلا رادیوتراپی شده اند. خشکی، تاول، خارش و شوره پوست از جمله عوارض درمان با رادیوتراپی می باشند. ریزش مو نیز یکی دیگر از عارضه های رادیوتراپی است.
دوم، آفتاب سوختگی:
آفتاب سوختگی عبارت است از؛ سوزش سطحی خارجی ترین لایه پوست در اثر نور خورشید. درد، تورم، قرمزی، پوسته ریزی و خشکی پوست از جمله عوارض آفتاب سوختگی می باشند. در حالات شدید و پس از قرارگیری طولانی مدت در معرض نور خورشید، ممکن است تاول نیز در پوست ایجاد شود.
سوم، کاندیدیازیس:
این عارضه معمولا در محل هایی که پوست دچار چین خوردگی می شود (نظیر حفر زیر بغل، کشاله ران، زیر سینه و بین انگشتان دست و پا) پدیدار می شود.
این حالت با سوزش، خارش و لکه های پوستی قرمز که سوزشی هستند، شروع می شود. این ضایعات ظاهر مرطوبی دارند و لبه ی آن ها خشک و دچار پوسته ریزی می باشد. در موارد پیشرفته، ضایعات باعث ترک خوردگی و ایجاد تاول و زخم در پوست می شوند. در چنین شرایطی پوست فرد مستعد عفونت باکتریایی است.
چهارم، روزاسه:
یک بیماری مزمن پوستی است که به صورت دوره ای تشدید شده و سپس بهبود می یابد. این ضایعات با غذا های تند، مشروبات الکلی، تماس با نور خورشید، استرس و باکتری دستگاه گوارش (هلیکو باکترپیلوری) اتفاق می افتد.
چهار گونه مختلف روزاسه وجود دارند که هر یک از آن ها با طیفی از علائم همراه هستند. علایم شایع این بیماری عبارتند از:
- اول، قرمزی صورت.
- دوم، گرگرفتگی صورت.
- سوم، خشکی و حساسیت پوست.
- چهارم، برجستگی های بزرگ و قرمز رنگ
پنجم، سوختگی:
سوختگی یک حالت اورژانسی در پزشکی محسوب می شود. شدت سوختگی با توجه به عمق و اندازه آن تعیین کننده است:
نوع اول سوختگی: در این نوع سوختگی ها پوست دچار تورم، خشکی و قرمزی است. همچنین فرد درد اندکی را در نواحی سوخته حس می کند. به نحوی که با وارد کردن فشار، رنگ آن قسمت به رنگ سفید تغییر می کند.
نوع دوم سوختگی: این نوع سوختگی ها بسیار دردناک می باشند. همچنین تاول های شفاف و ترشحی در پوست بوجود می آیند. در این نوع سوختگی بر روی پوست لکه هایی به رنگ قرمز یا دیگر رنگ ها ظاهر می شوند.
نوع سوم سوختگی: رنگ ضایعات ناشی از این نوع سوختگی ها سفید و قهوه ای تیره یا برنزه می باشد. این نوع سوختگی ظاهری شبیه چرم دارد و نسبت به لمس حساسیتی نشان نمی دهند.
ششم، تینه آ ورسیکالر:
در این حالت نقاط سفید، برنزه، قهوه ای، صورتی و یا قرمز در پوست ایجاد می شوند که رشد کندی داشته و می توانند تیره تر یا روشن تر از پوست طبیعی باشند. پوست خشک، ورقه ورقه، خارش خفیف و عدم برنزه بودن بخش هایی از پوست از علائم تینه آ ورسیکالر هستند. همچنین ممکن است ضایعات به وجود آمده در هوای سرد از بین رفته و در فصل بهار و تابستان مجددا ظاهر شوند.
هفتم، درماتیت تماسی:
این لکه های پوستی بعد از تماس مداوم (ساعت ها یا روزها) با مواد آلرژی زا اتفاق می افتد. لکه های درماتیت تماسی دارای لبه های قابل رویت بوده و در اثر سایش مداوم پوست و یا تحریک آن با ماده حساسیت زا به وجود می آیند.
در این عارضه پوست دچار خارش، قرمزی، پوسته ریزی و گاهی اوقات زخم می شود. همچنین تاول هایی در پوست به وجود می آیند که مرطوب بوده و ممکن است پوسته پوسته شده و یا دچار خونریزی شوند.
هشتم، خال های همانژیومی:
این خال ها به دلیل ظاهر خاصی که دارند، خال توت فرنگی نیز نامیده می شوند. در این حالت ضایعات قرمز یا بنفش رنگ در بخش هایی نظیر صورت، اسکالپ (پوست سر)، کمر و قفسه سینه به وجود می آید. خال توت فرنگی اغلب در نوزادان دیده شده و معمولا با بزرگ تر شدن نوزاد کوچک تر شده و یا نهایتا ناپدید می شود.
نهم، اگزما:
این لکه های پوستی ضایعات سفید یا زرد رنگی هستند که دچار پوسته ریزی می شوند. نواحی درگیر ممکن است دچار قرمزی، خارش و حالت چرب یا روغنی شوند. ریزش مو در نواحی درگیر نیز از علائم اگزما می باشد.
دهم، خونریزی پوستی:
این حالت به عنوان یک حالت اورژانسی در پزشکی محسوب می شود و نیازمند اقدامات درمانی فوری است. خونریزی پوستی زمانی به وجود می آید که عروق خونی زیر پوست پاره شده و خون وارد فضای زیر پوست شود. خونریزی پوستی به صورت نقاط کوچک موسوم به پتشی یا نقاط بزرگتر موسوم به پورپورا دیده می شود. شایع ترین علت خونریزی زیر پوستی، صدمه به پوست می باشد. اما ممکن است در اثر بیماری های خطرناک دیگری نیز به وجود بیاید. بهتر است در صورت وجود هرگونه خونریزی پوستی غیرطبیعی (که علت واضحی ندارد) یا درد و ورم بیش از حد پوست با پزشک متخصص پوست مشورت کنید.
یازدهم، ویتیلیگو (لک و پیس):
لک و پیس به از دست دادن رنگ پوست در اثر تخریب سلول های تولید کننده رنگ دانه پوست به واسطه واکنش های خود ایمنی گفته می شود. این بیماری دو الگو دارد:
اول، الگوی کانونی:
در این حالت، فقط نقاط کوچکی از پوست رنگ خود را از دست می دهند. به نحوی که این نقاط ممکن است با یکدیگر تا حدودی همپوشانی نیز داشته باشند.
دوم، الگوی قطعه ای:
در این حالت، رنگ پوست فقط در یک طرف بدن از بین می رود. در این بیماری ممکن است؛ پوست و موی سر به صورت خاکستری دیده شود.
دوازدهم، زخم استاز:
این نوع زخم بیشتر در نواحی از بدن که خون رسانی در آن قسمت ضعیف است؛ یعنی ساق و کف پاها به وجود می آید. زخم های استازی زخم های سطحی، دردناک و مرطوبی هستند که شکل غیر طبیعی داشته و دچار پوسته ریزی می شوند. نکته حائز اهمیت آن است که بهبود این زخم ها به کندی صورت می گیرد.
سیزدهم، کارسینوم سلول قاعده ای:
این لکه های پوستی به صورت نواحی برجسته، سفت و کمرنگی دیده می شود که به اسکار شباهت دارند. ضایعات پوستی گنبدی شکل، قرمز یا صورتی رنگ و نواحی مروارید مانند که مرکز آن ها فرو رفته است، از دیگر اشکال این بیماری هستند. عروق خونی در این ضایعات به وضوح قابل رویت است که این موضوع باعث خونریزی آسان، عدم بهبودی و عود مجدد ضایعات پس از بهبودی می شود.
چهاردهم، کراتوز نوری:
اندازه ضایعات ناشی از این بیماری معمولا کوچک تر از دو سانتی متر می باشد. این ضایعات ضخیم، پوسته پوسته و تیز می باشند و در بخش هایی از بدن به وجود می آیند که بیشتر در معرض نور خورشید قرار دارند. ضایعات ناشی از کراتوز نوری معمولا صورتی رنگ هستند، اما می توانند دارای پایه قهوه ای، برنزه و یا خاکستری نیز باشد.
پانزدهم، کارسینوم سلول سنگفرشی:
این نوع از لکه های پوستی معمولا در نواحی از پوست به وجود می آید که در معرض پرتو های فرابنفش قرار می گیرند. وجود ضایعات پوسته پوسته و قرمز که به یک توده دائما در حال رشد تبدیل می شوند از خصوصیات این بیماری است. این ضایعات به آسانی دچار خونریزی شده و بهبود پیدا نمی کنند و یا پس از بهبودی، مجددا عود می کنند.
شانزدهم، ملانوم:
خطرناک ترین نوع سرطان پوست است و بیشتر در افرادی با پوست روشن دیده می شود. ملانوم ها خال های گوشتی با لبه های نامنظم و شکل نامتقارن هستند که رنگ های متعددی دارند. این خال های گوشتی در طول زمان تغییر رنگ داده و بزرگ تر می شوند. اندازه این ضایعات معمولا بزرگ تر از پاک کن مداد می باشد.
هفدهم، ملاسما:
یک بیماری پوستی شایع است که باعث ظاهر شدن لکه های پوستی تیره در صورت و به ندرت گردن، قفسه سینه و یا بازوها می شود. ملاسما بیشتر در زنان باردار (کلاسما) و افراد با پوست تیره که به شدت در معرض نور خورشید قرار گرفته اند، دیده می شود. ملاسما هیچ علامتی غیر از تغییر رنگ پوست نداشته و ممکن است بعد از گذشت یک سال خود به خود از بین رفته و یا پایدار شوند.
هجدهم، ضایعات آبی مغولی:
یک اختلال پوستی بی خطر است که اکثرا از زمان بدو تولد و به ویژه در نوزادان آسیایی دیده می شود. در این حالت، لکه های بزرگ و مسطح خاکستری یا آبی رنگ در ناحیه پشت و باسن دیده می شوند که لبه های نامنظمی دارند. این ضایعات معمولا در دوران بلوغ از بین می روند.
نوزدهم، بیماری دست، پا و دهان:
یک اختلال پوستی در کودکان زیر 5 سال است. این لکه های دردناک با تاولهای قرمز در دهان و زبان و لثهها یا لکههای قرمز برجسته در کف دستها و کف پا همراه است. اگر رنگ پوست تیره باشد، این لکهها همرنگ پوست یا قهوهای مایل به خاکستری است. روی باسن یا ناحیه تناسلی کودک نیز ظاهر می شود.
بیستم، زرد زخم:
در کودکان 2 تا 5 سال شایع است، اما در هر سنی ممکن است اتفاق بیفتد. جوشهای تحریککننده و تاولهای پر از مایع اطراف دهان و چانه و بینی که پوستهای عسلی را تشکیل میدهد . به رنگ قهوهای و بنفش و در پوست تیره تر خاکستری است.
بیست و یک، پسوریازیس:
پسوریازیس یک بیماری التهابی پوستی است که باعث ایجاد پلاک های خشک و پوسته پوسته روی پوست می شود. این لک ها روی پوست سر، آرنجها، زانوها و قسمت پایین کمر ظاهر می شود.
بیست و دو، ابله مرغان:
مجموعهای از تاولهای خارشدار، قرمز و پر از مایع در سراسر بدن روی پوستهای تیره به رنگ قرمز است. این بیماری با تب، بدن درد، گلودرد و کم اشتهایی همراه است.
بیست و سه، لوپوس اریتماتوز سیستمیک :
یک بیماری خودایمنی که طیف وسیعی از علائم را نشان میدهد و بسیاری از سیستمها و اندامهای بدن مجموعه وسیعی از علائم پوست و غشای مخاطی را تحت تأثیر قرار میدهد و به رنگ قرمز روشن است. دررنگ پوست تیره ، قرمزیا قهوه ای است و بطور کلی تیره تر از رنگ پوست اصلی است و با قرار گرفتن در معرض نور خورشید بیشتر می شود.
بیست و چهار، زونا:
لکه های پوستی دردناک همراه با سوزش، گزگز یا خارش و تاولهای پر از مایع است. تاول های مایع به شکل ردیفی در سراسر پوست بدن از جمله صورت ظاهر می شوند. زونا با تب ، لرز، سردرد یا خستگی همراه است.
بیست و پنج، سلولیت:
ناشی از ورود باکتری ها یا قارچ ها از طریق بریدگی در پوست است که به رنگ قرمز یا صورتی و در پوست های تیره به رنگ قهوه ای، خاکستری یا بنفش است.
بیست و شش، حساسیت به دارو:
لکه های پوستی قرمز و کوچک به همراه خارش خفیف تا شدید است که روزها تا هفتهها پس از مصرف دارو بوجود می آید. علائم آلرژیهای دارویی شامل لکه های پوستی، تاول، کهیر، افزایش ضربان قلب، تورم، خارش و مشکل در تنفس است، علائم دیگر شامل تب، ناراحتی معده است.
لکه های پوستی چگونه درمان می شوند؟
درمان لکه های پوستی به علت های زمینه ای به وجود آورنده آن ها بستگی دارد. چنانچه پزشک معالج عامل زمینه ای مشخصی را شناسایی کرده باشد؛ در ابتدا نسبت به درمان آن اقدام خواهد کرد. لکه های پوستی ممکن است با درمان های پزشکی یا سنتی و یا ترکیبی از این دو معالجه شوند.
درمان های پزشکی:
درمان اول، درمان با لیزر:
در این روش از دستگاه های تولید کننده پرتو های پر انرژی و لیزر های متغیرQ برای پرتو تابی به بخش های درگیر پوست استفاده می شود.
درمان دوم، کرم های موضعی:
کرم موضعی هیدروکینون یا رتینول (ویتامین A ) ممکن است به بهبود ظاهر لکه های پوستی تیره کمک شایانی کند.
درمان سوم، لایه بردار های شیمیایی:
لایه بردار های شیمیایی حاوی اسید سالیسیلیک و اسید گلیکولیک می توانند به منظور برداشتن لایه خارجی پوست تیره مورد استفاده قرار بگیرند.
درمان های خانگی:
درمان اول، ژل آلوئه ورا:
یکی از بهترین راهکار های از بین بردن لک های صورت که به راحتی در منزل انجام می شود، استفاده از آلوئه ورا می باشد. با توجه به این که این ماده حاوی پلی ساکارید است، باعث ایجاد سلول های جدید در پوست و بهبود لک و زخم ها می شود. این ماده یک مرطوب کننده طبیعی نیز است و از پوست در برابر اشعه ی ماورا بنفش محافظت می کند. ژل آلوئه ورا را روی پوست خود بمالید و بعد از خشک شدن پوست خود را بشویید. به مدت یک ماه این کار را انجام دهید. به مرور متوجه می شوید که لکه های صورت شما، روز به روز کمتر می شوند.
درمان دوم، استفاده از سفیده ی تخم مرغ:
سفیده تخم مرغ حاوی آنزیم هایی است که باعث یکدست شدن پوست، روشن شدن تیرگی و لکه های پوست می شوند. برای استفاده از این ماده، ابتدا سفیده و زرده تخم مرغ را جدا کنید. سپس سفیده تخم مرغ را روی پوست خود مالیده و اجازه دهید که کامل خشک شود. پس از خشک شدن کامل، صورت خود را با استفاده از آب سرد بشویید. استفاده از سفیده تخم مرغ، دو بار در هفته، برای یک ماه توصیه می شود. از این ماده استفاده کنید و تأثیر آن را در بهبود کیفیت پوست خود ببینید.
درمان سوم، آب گوجه فرنگی:
آب گوجه فرنگی سرشار از ویتامینC و آنتی اکسیدان است. این ماده باعث بسته شدن منافذ پوستی که در اثر آکنه باز شده بودند. مقدار بالای لیکوپن موجود در گوجه فرنگی به روشن شدن لکه های تیره کمک فراوانی می کند. برای استفاده از گوجه فرنگی در برطرف کردن لک صورت، پوست خود را با گوجه فرنگی ماساژ دهید. بعد از مقداری ماساژ پوست، اجازه دهید پوست شما به همین حالت بماند. بعد از پانزده دقیقه که پوست کامل خشک شد، حالا آن را بشویید. این کار را هر پانزده روز یک بار تکرار کنید. مطمئن باشید نتیجه کار، شما را متعجب خواهد کرد.
درمان چهارم، استفاده از عسل:
خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی عسل به روشن شدن رنگ پوست و لکه های پوستی کمک می کند. بنابراین استفاده از عسل یکی از بهترین راهکار های از بین بردن لک های صورت است. یک قاشق چایخوری عسل را برداشته و با انگشت روی لکه های صورت بمالید. بعد از پانزده دقیقه با آب سرد صورت خود را بشویید. این کار را به مدت پانزده روز تکرار کنید. در صورتی که مقداری زرد چوبه به عسل اضافه کنید به خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی آن کمک می کند.
درمان پنجم، سرکه سیب:
خاصیت قلیایی سرکه سیب در صورت استفاده موضعی روی پوست، باعث بهبود تعادل PH پوست صورت می شود و خواص ضد میکروبی این ماده از رشد باکتری ها که زمینه ایجاد آکنه در پوست هستند، جلوگیری می کند. برای استفاده از سرکه سیب به منظور بهبود لک های صورت، یک سوم فنجان سرکه سیب و یک فنجان کامل آب را در یک ظرف شیشه ای بریزید. محلول حاصل از آب و سرکه سفید را درون یک بطری استریل شده و تمیز ریخته و به خوبی تکان دهید. چند قطره از این محلول را روی یک پنبه تمیز ریخته و از آن برای پاک کردن صورت خود استفاده کنید. اجازه دهید مواد به مدت پنج الی بیست ثانیه روی پوست شما مانده و سپس پوست خود را بشویید.
نکات مهم در استفاده از سرکه سیب برای از بین بردن لک صورت:
- اول، قبل از استفاده از سرکه سیب پوست شما باید کاملا تمیز باشد.
- دوم، در صورتی که پوست شما حساس است؛ از مقدار بیشتری آب استفاده کنید و به اصطلاح محلول را رقیق تر کنید.
- سوم، در استفاده از سرکه سیب روی پوست کمی احتیاط کنید. بهتر است اول مقداری از آن را روی پوست خود امتحان کرده و در صورتی که عکس العمل شدیدی از پوست شما ظاهر نشد، به استفاده از آن ادامه دهید.
درمان ششم، بخور دادن صورت:
بخور صورت باعث باز شدن منافذ بسته پوست می شود، به این ترتیب محتویات درون منافذ پوست اعم از چربی، سلول های مرده پوست، باکتری ها و مایعات چرکی راحت خارج می شوند. با خروج این مواد و جلوگیری از تجمع آنها در زیر پوست، از بروز جوش و آکنه جلوگیری می شود. استفاده از روش بخور دادن در پاکسازی پوست، قدمت زیادی دارد.
درمان هفتم، استفاده از لیمو:
آب لیمو به عنوان یک ماده سفید کننده طبیعی برای پوست عمل کرده و در بهبود جای لک و زخم نیز تأثیر قابل توجهی دارد. بنابراین این ماده نیز یکی از بهترین راهکارهای از بین بردن لک صورت باشد. مقداری آب لیمو را روی لکه های صورت خود بمالید و بعد از گذشت ده دقیقه صورت خود را با آب سرد بشویید. اگر این کار را به مدت پانزده روز تکرار کنید، متوجه تأثیر آن روی پوست خود می شوید.
درمان هشتم، کمپرس سرد:
یکی دیگر از بهترین راهکارهای از بین بردن لک صورت که در خانه به راحتی قابل انجام است، استفاده از کمپرس سرد می باشد. این روش که در واقع روشی سرما درمانی است، به کاهش قرمزی و تورم مرتبط با آکنه های التهابی کمک می کند. یک قطعه یخ را در یک دستمال یا پارچه نرم و تمیز پیچیده و آن را به مدت بیست الی سی ثانیه روی پوست در محل آکنه بگذارید و سپس بردارید. این کار را چند بار در روز انجام دهید.
درمان نهم، کمپرس گرم:
علاوه بر کمپرس سرد از کمپرس گرم نیز برای تمیز کردن پوست و جلوگیری از ایجاد آکنه می توان استفاده کرد. وقتی گرمای ملایمی روی حفره های چرکی پوست قرار می گیرد، چرک پوست به آرامی به سمت بیرون حرکت می کند و به اصطلاح سر باز می کنند. برای استفاده از کمپرس گرم در تمیز کردن پوست کافی است که یک دستمال تمیز را در آب گرم فرو کرده و سپس آن را بفشارید که آب های اضافی آن خارج شوند. سپس پارچه مرطوب شده با آب گرم را روی پوست صورت خود قرار دهید. توجه کنید که گرمای آب و پارچه نباید در حدی باشد که احساس سوختگی به شما دست دهد.
درمان دهم، ماسک عسل و دارچین:
ترکیب عسل و دارچین، قابلیت مقابله با باکتری ها و کاهش التهابات را دارد. باکتری ها و التهابات پوستی دو عامل اصلی ایجاد آکنه می باشند. آکنه و جوش نیز زمینه ایجاد لک در صورت هستند. طبق یکی از مطالعات انجام شده در سال ۲۰۱۷، ترکیب عسل و دارچین دارای اثرات ضد باکتریایی است. علاوه براین همان طور که بیان شد، عسل به تنهایی نیز برای از بین بردن آکنه و لک صورت مفید است. برای تهیه ماسک صورت عسل و دارچین، ابتدا باید دو قاشق عسل و یک قاشق دارچین را مخلوط کنید. مخلوط این دو ماده به صورت خمیر در می آید. بعد مقداری از این خمیر را روی صورت خود گذاشته و به مدت ده الی پانزده دقیقه صبر نموده تا ماسک کاملا خشک شود و سپس آن را بشویید. نکته مهم در استفاده از این ماسک این است که پوست صورت باید کاملا تمیز باشد.
درمان یازدهم، لایه برداری پوست:
همان طور که بیان شد، تجمع سلول های مرده پوست در منافذ پوستی، عامل اصلی ایجاد آکنه است. جای آکنه و جوش نیز بعد ها به صورت لک روی پوست ظاهر می شوند. توصیه می شود که لایه برداری پوست، هرچند وقت یک بار، نقش بسیار مهمی در از بین بردن لک های صورت دارد و از بهترین راهکارهای از بین بردن لک صورت است. لایه بردار های شیمیایی شامل اسید سالسیلیک و اسید گلیکولیک می شوند. استفاده از این لایه بردار ها باعث ریزش بالاترین لایه پوست مرده و آسیب دیده می شود و به جای آن لایه جدید پوستی که بدون لک است، تشکیل می شود. انتخاب لایه بردار مناسب پوست شما، توسط متخصص پوست انجام می شود. او می داند که چه ماده لایه برداری برای پوست شما بهتر است.
درمان دوازدهم، تنظیم مقدار روی در بدن:
بر روی ترشح هورمون های آندروژنیک از قبیل تستوسترون تأثیر قابل توجهی دارد. عدم تعادل در ترشح این هورمون ها در بدن، سبب ایجاد جوش و آکنه در صورت می شود؛ بنابراین با استفاده کافی از مواد غذایی غنی از روی و تأمین روی بدن، مقدار ترشح این هورمون ها متعادل شده و در نتیجه از ایجاد جوش و لک در پوست صورت چلوگیری می کند.
برخی از بهترین منابع روی شامل سیب زمینی، لوبیا، تخم هندوانه، غلات غنی شده، گوشت گاو و گوشت بره است. علاوه بر این با تجویز پزشک، امکان استفاده از مکمل های روی نیز وجود دارد. البته بهتر است که با رژیم غذایی مناسب مقدار روی مورد نیاز بدن خود را تأمین کنید و در صورتی که مقدار روی بدن شما با استفاده از مواد غذایی تأمین نشد، از مکمل های روی استفاده کنید. استفاده از کرم های روی نیز در شادابی و زیبایی پوست اثر گذار است؛ اما استفاده از این کرم ها نیز باید با مشاوره پزشک انجام شود.
درمان سیزدهم، استفاده از خیار:
استفاده از آب خیار نیز یکی دیگر از بهترین راهکارهای از بین بردن لک صورت می باشد. با توجه به این که خیار سرشار از ویتامینC و آنتی اکسیدان است، استفاده از آن در برطرف کردن لک های صورت و شاداب کردن تأثیر زیادی دارد. یک پنبه تمیز را در آب خیار تازه خیس کرده و آن را روی پوست خود بمالید. اجازه دهید که بیست دقیقه بماند و سپس صورت خود را با آب سرد بشویید.
درمان چهاردهم، استفاده از مکمل های روغن ماهی:
اسید های چرب امگا ۳ چربی های سالمی هستند که فواید زیادی برای سلامتی انسان دارند. روغن ماهی حاوی دو نوع اصلی اسید های چرب امگا ۳ است. این دو نوع اسید چرب باعث کاهش التهابات پوستی و پیشگیری از ایجاد لک و آکنه می شوند. مصرف روزانه خاصی برای اسید های چرب امگا ۳ وجود ندارد. تنها توصیه می شود که بزرگسالان روزانه حدود ۲۵۰ میلی گرم از این اسید های چرب استفاده کنند.
ماهی های ساردین و قزل آلا، گردو، دانههای کتان و چیا غنی از اسید های چرب هستند. استفاده کافی از این مواد غذایی نیز در تأمین اسید های چرب امگا ۳ بدن اثرگذار است؛ بنابراین یکی دیگر از بهترین راهکار های از بین بردن لک صورت، استفاده از مواد غنی از اسید های چرب امگا ۳ مانند مکمل های روغن ماهی و این مواد است.