جوش و آکنه مسائلی هستند که به مرور زمان بهبود پیدا کرده و ناپدید خواهد شد؛ اما برخورد با جای جوش و آکنه  دشوار می باشد. خوشبختانه روش های درمان و بهبود جای جوش و آکنه با پیشرفت های زیادی روبرو بوده و امروزه راهکار های مختلفی جهت حل این مشکلات به وجود آمده است. در این مقاله قصد داریم تا روش های خانگی و کلینیکی را جهت درمان جای آکنه و جوش را بررسی نماییم. ابتدا باید بررسی کنیم که اثرات به جا مانده از جوش ها به چه شکلی می باشند. چرا که جای جوش می تواند به اشکال مختلف مانند اشکال برآمده، فرورفته، گوشتی و لکه های تیره بر روی پوست باقی بمانند که هر کدام از آن ها دارای روش درمان خاص خود هستند.

انواع جای جوش با آکنه را بشناسید:

اثرات به جا مانده از جوش و آکنه به دو دسته طبقه بندی می شوند:

  • اول، اسکار های آتروفیک یا جای جوش فرو رفته: در این حالت بافت پوست تحلیل خواهد رفت.
  • دوم، اسکار های هایپر تروفیک یا جای جوش برآمده: در این حالت بافت پوست افزایش پیدا می‌کند.

پس از آشنایی با طبقه بندی کلی اسکار ها، به دسته بندی جای جوش به سراغ دسته بندی جای جوش می رویم. به طور کلی چهار نوع جای جوش وجود دارد که شامل موارد زیر است:

  • اول، اسکار قندیلی یا آیس پیک.
  • دوم، اسکار واگنی یا مربعی.
  • سوم، اسکار گرد یا چرخشی.
  • چهارم، زخم های گوشتی یا اسکار های کلوئیدی.

برخی از موارد گفته شده ی جای جوش امکان دارد به شکل یک زخم و اسکار واقعی بروز پیدا نکند و این حالت در محل جوش که خوب شده است لکه های تیره یا هایپرپیگمنتیشن دیده می شود. این لکه ها در افرادی که دچار آکنه هستند، بسیار شایع بوده و نام تخصصی آن ها هایپرپیگمنتیشن می باشد که بعد از التهاب، لکه های تیره مسطح  رنگی دارد. این رنگ ها عبارتند از صورتی، قرمز، بنفش، قهوه ای و یا سیاه می باشند که این رنگ بستگی به رنگ پوست افراد دارد.

جای جوش

درمان انواع جای جوش:

اول، درمان اسکار قندیلی یا آیس پیک: جای قندیلی جوش که به آن اسکار مثلثی نیز گفته می ‌شود، سوراخی باریک و عمیق بوده که درون لایه میانی پوست ادامه پیدا می‌کند. وضعیت پوست در این حالت به شکلی دچار می شود که گویی با یک قندیل یخی یا یک ابزار تیز آن ها را سوراخ نموده اند. اسکار های قندیلی به طور معمول سوراخ های کوچک باریک و عمیق را بر روی پوست ایجاد می نمایند. برخی از آن ها می ‌توانند به اشکال منافذ باز و بزرگ پوستی به نظر برسند. نحوه ی تشکیل این ضایعات این گونه است که اسکار های قندیلی پس از کیسه های عفونی و سایر ضایعات پوستی در عمق قرار گرفته و به سطح پوست می آیند و سپس شکل خواهد گرفت. در این مسیر بافت پوست تخریب شده و یک اسکار ستونی بر جای خواهد ماند.

بیشتر بخوانید: ماسک صورت خانگی

درمان جای قندیلی جوش:

جهت درمان جای قندیلی جوش چند راه وجود دارد.

  • اول، برش پانچی: از جمله راه های متداول درمان این جوش ها برش پانچی می باشد؛ در این روش پزشک معالج با کمک ابزاری کوچک شبیه به قالب های شیرینی پزی می باشد، به برش زدن اسکار اقدام می‌ کند. پس از آن پوست را به هم می چسباند تا ترمیم شود.
  • دوم، پانچ گرافتینگ: از دیگر روش هایی که برای درمان انواع عمیق تر و بزرگ تر جای قندیلی یک جوش از آن استفاده می کنند، پانچ گرافینگ می باشد. برای مثال برش پانچی در ابتدا بافت دچار اسکار را از پوست جدا کرده سپس زخم ایجاد شده با استفاده از گرافت های پوستی پر خواهند شد. پوست پیوند زده شده معمولاً از پشت گوش برداشته خواهد شد.

هر دو روش مذکور می توانند برای اسکار های کوچک، کارآمد باشند.

اسکار واگنی یا باکس کار:

جای واگنی جوش به شکل ضایعات فرورفته دیده می شود که دیواره های عمودی همانند استوانه دارند. جای این اسکار ها موجب می‌ شوند تا به پوست حالت ناهموار و سوراخ سوراخ بدهد. نحوه ی تشکیل این ضایعه بدین گونه است که هنگامی که یک واکنش التهابی مانند آن چه که در زیر پوست برخی جوش ها اتفاق می ‌افتد، موجب از بین رفتن کلاژن های پوست می گردد، بافت پوستی نیز تحلیل خواهد رفت. کلاژن ها، سیمان بین بافتی بوده و هنگامی که از بین بروند بافت های زیرین نخواهند توانست بافت‌ های بالایی را تحمل کنند و بدین ترتیب محل های پراکنده در پوست فرو رفته شده که اسکار واگنی می تواند سطح یا شدید باشد.

درمان جای واگنی جوش: جالب است بدانید که این روش علاوه بر درمان اسکار های قندیلی به درمان اسکار های واگنی نیز دست می زنند.

جای جوش و آکنه

تزریق ژل:

از جمله رایج ترین روش ها برای درمان جای واگنی جوش استفاده از روش تزریق ژل یا فیلر های پوستی می باشد. تزریق ژل با کمک مواد مختلف صورت می ‌گیرد و می ‌تواند به بخش های متفاوت پوست حجم بدهد. برای درمان جای جوش فرو رفته همانند اسکار واگنی، تزریق ژل یک انتخاب مناسب می باشد. تزریق ژل در مقایسه با روش ‌های دیگر شیوه ‌های سریع کم دردسر و آسان می باشد؛ اما این روش دائمی نبوده و بین ۱۸ ماه تا ۲ سال بسته به فیلر یا ژل مورد استفاده ماندگاری خواهد داشت.

استفاده از لیزر های جوان سازی:

راه دیگری که برای درمان اسکار واگنی وجود دارد، استفاده از لیزر های جوان سازی می باشد. لیزر های مختلفی که وجود دارد، بسته به نیاز شما می‌ توانند موثر ترین راه برای از بین بردن جای جوش و آکنه انتخاب گردند. به طور کلی لیزر ها به دو دسته سوزاننده و غیر سوزاننده تقسیم می ‌شوند. لیزر های سوزاننده مانند لیزر کربن دی اکسید فرکشنال، خاصیت لایه برداری داشته و لایه ی نازکی از پوست را بر خواهند داشت. البته این لایه برداری تحت نظر پزشک صورت گرفته و به پوست آسیبی نخواهد رساند. پس از لایه برداری، پوست شروع به ساخت بافت جدید کرده و جای جوش فرو رفته را کاهش می‌ دهد.

لیزر های لایه برداری و سوزاننده موجب یکدست شدن پوست می شوند. بدی آن ها این است که دوره ی نقاهت یا ریکاوری نسبتا طولانی دارند. التیام و ترمیم پوستی تا دو هفته طول خواهد کشید و امکان دارد در این مدت قرمز به نظر بیایند. این قرمزی بین چند هفته و یا چند ماه زمان خواهد برد. لیزر های غیر سوزاننده آسیبی به پوست نخواهند رساند و تنها پوست را جهت ساخت کلاژن جدید تحریک می نمایند. پس از کلاژن سازی، رنگ و بافت پوست یک دست تری به نظر خواهد رسید. بهترین لیزر غیر سوزاننده که کاربرد زیادی دارد، لیزر pdl می باشد. این لیزر جهت درمان ماه گرفتگی، ضایعات عروقی، جای جوش و آکنه موثر بوده و از آن جهت درمان جای جوش فرو رفته کم عمق و جای جوش برآمده یا همان اسکار های کلوئیدی استفاده می کنند.

لیزر جای جوش

اسکار های گرد یا چرخشی:

این نوع فرورفتگی های چرخشی دارای شکل موجی بوده که بر روی سطح پوست به صورت طبیعی وجود دارند. در نحوه ی تششکیل اسکار های چرخشی این گونه است که اسکار های چرخشی هنگامی ایجاد می ‌شوند که رشته ‌های سفیدی در بین پوست و بافت زیر پوستی ایجاد می ‌شود. این رشته ‌ها اپیدرم یا روی پوست را پایین برده و آن را مستقیماً به ساختار های عمیق ‌تر متصل می نمایند. کشیده شدن بر روی پوست، موجب ایجاد ناهمواری هایی نیز می شود.

بیشتر بخوانید: انواع جوش های صورت و راهکار هایی برای درمان آن ها

درمان جای جوش چرخشی:

سابسیژن یا برش زیر پوستی از جمله روش های موثر می باشد که جهت درمان جای جوش از آن استفاده می شود. یک جراحی ساده که به کمک بی حسی موضعی و به صورت سرپایی صورت می‌ گیرد. در سابسیژن جراح به کمک یک تیغ مخصوص یا سوزن لایه های موازی را وارد پوست می کند. همان رشته‌ هایی که گفته شد، سطح پوست را به پایین می‌کشد، پس از بریدن آن ها، پوست یک دست به نظر خواهد رسید.

انواع جوش و ضایعات پوستی برآمده:

اسکار های هایپرتروفی ضایعاتی برجسته بوده که از سطح پوست بیرون زده اند. جای جوش برآمده به طور معمول بر روی تنه یعنی شکم و پشت و به طور خاص، اغلب در آقایان مشاهده خواهد شد، اما به طور کلی می ‌توانند در هر جایی از بدن و در هر جنسیتی ایجاد گردند. به وجود آمدن اسکار های هایپرتروفی پس از یک زخم عمیق، بسیار شایع‌ تر است. زخم های گوشتی یا اسکار های کلوئیدی وخیم تر هستند. تفاوت آن ها با اسکارهای هایپرتروفیک آن است که اسکار های کلوئیدی از زخم یا آسیب اصلی بزرگ تر می باشند. همچنین می ‌توانند تا مدت ها پس از خوب شدن جای زخم رشد کنند. زخم‌ های گوشتی در برخی افراد بسیار مشاهده خواهد شد و در مواقع این افراد مستعد تشکیل زخم ‌های گوشتی دیگر هستند.

نحوه ی تشکیل این ضایعات به این صورت است که برخلاف جای جوش فرورفته مانند اسکار های قندیل یا واگنی اسکار های هایپرتروفیک به علت تحلیل رفتن بافت پوستی ایجاد نخواهد شد؛ بلکه به علت تولید بیش از اندازه ی کلاژن ایجاد می شوند. درباره ی زخم های گوشتی یا کلوئید های پوستی متوجه آن نمی شود که زخم ترمیم شده و به ساخت کلاژن ادامه خواهد داد.

درمان جای جوش برآمده و زخم های گوشتی:

جهت درمان جای جوش برآمده زخم های گوشتی روش های متفاوتی وجود دارد که انتخاب هر کدام از آن ها به شرایط و انتخاب شما وابسته است. روش های رایج را در زیر شرح داده ایم:

  • اول، کرم های استروئیدی یا کورتونی.
  • دوم، ژل های سیلیکونی.
  • سوم، کرایوتراپی یا همان فریز کردن اسکار با نیتروژن مایع.
  • چهارم، لیزر pdl.
  • پنجم، تزریق هایی که منجر به تحلیل رفتن اسکار می شوند.

تنها مشکل روش های درمان جای جوش برآمده آن است که می توانند منجر به بدتر شدن اسکار یا زخم گوشتی شوند. به همین جهت درمان آن ها نیاز به تجربه و دانش بالایی خواهد داشت.

ضایعات پوستی هایپرپیگمنتیشن:

لکه های تیره ای که پس از خوب شدن جوش بر جای خواهند ماند و شبیه اسکار هستند، اما یک اسکار حقیقی نیستند؛ هایپرپیگمنتیشن پس از التهاب نام دارند و در افراد دچار آکنه شایع می باشند. این لکه ‌ها مسطح بوده و بسته به رنگ پوست شما دارای رنگ های متفاوتی می باشند. نحوه ی تشکیل این ضایعات به این صورت است که یک زخم ضایعه پوستی جوش و آسیب پوستی بر روی پوست بدن ایجاد شده که منجر به التهاب خواهد شد. همزمان با فعال شدن فرآیند های ترمیمی تولید ملانین افزایش یافته و منجر به تیره شدن پوست التیام یافته خواهد گشت.

درمان جای جوش

درمان هایپرپیگمنتیشن:

در اغلب مواقع درمان این شکل جای جوش نیاز به انجام کار خاصی نبوده و به مرور زمان لکه های تیره محو خواهند شد؛ اما در برخی اوقات لکه ها ماندگار تر شده و به نظر می ‌رسد که ناپدید نمی شوند. در این حالت از روش های زیر می توان کمک گرفت:

  • اول، کرم های سفیدکننده.
  • دوم، لایه برداری پوست.
  • سوم، سایر محصولات موثر همانند رتینوئیدها آزلائیک اسید و کرم هایی که حاوی هیدروکوئینون هستند.

روش های کلینیکی جهت از بین بردن درمان هایپرپیگمنتیشن:

  • اول، لیزر.
  • دوم، لایه برداری کلینیکی.
  • سوم، میکرودرم‌ ابریژن.
  • چهارم، درم آبریژن.

از مکمل خوراکی زینک برای درمان جوش و آکنه خود استفاده کنید!

یک ماده مغذی ضروری برای رشد سلولی، تولید هورمون، سوخت و ساز و عملکرد سیستم ایمنی بدن ، در بدن ما وجود دارد به نام زینک (روی)
تحقیقات به ما نشان داده است که زینک از درمان های طبیعی جوش و آکنه به شمار می رود.
دیگر تحقیقات نشان می دهد که معمولا بدن افرادی که دچار جوش و آکنه هستند نسبت به افراد دیگر ی که پوست سالم تری دارند دارای زینک کمتری است. مطالعات و تحقیقات دیگری هم نشان داده اند که مصرف زینک اگر به صورت خوراکی باشد می تواند به کاهش جوش و آکنه ما کمک کند. روی ۴۸ نفر از افرادی که به جوش و آکنه مبتلا بودند مطالعاتی انجام شد که از آن ها خواستند تا روزی سه بار مکمل زینک مصرف کنند ، که پس از گذشت حدود هفت یا هشت هفته ۸۰ تا ۱۰۰ درصد از جوش ها و آکنه ها در ۳۸ نفر از بیماران کاهش یافته بود.
برای مصرف زینک در جهت درمان جوش و آکنه هنوز دز مشخصی وجود ندارد اما چند مطالعات دیگر روی زینک نشان داده که مصرف ۳۰ تا ۴۵ میلی‌گرم زینک در هر روز باعث شده تا کاهش قابل توجه جوش و آکنه ها را به ما نشان می دهد. بالا ترین دزی که برای هر روز تعیین شده و می توانید مصرف کنید همین مقدار است. بهتر است هنگام مصرف زینک برای درمان جوش و آکنه ها بیشتر از ۴۰ میلی‌گرم در روز از آن مصرف نکنید، مگر این که تجویز شده به دست پزشک باشد، در این صورت مصرف بیشتر آن ایرادی ندارد. اگر در مصرف زینک زیاده روی کنید ممکن است باعث به وجود امدن معده درد و تحریک روده در بدنتان شود، پس لطفا در هنگام مصرف زینک زیاده روی نکنید تا مشکلی برایتان پیش نیاید.

درباره fatemehaz

ارسال پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *