تمایل به زیبایی، حسی است که در میان همه ی انسان ها به ویژه خانم ها بیشتر دیده می شود، خرید لوازم آرایش یک راه وسوسه انگیز برای بانوان است تا احساس بهتری نسبت به خود داشته باشند. اگر خانمی هستید که از لوازم آرایش استفاده می کنید، شاید این سؤال برای شما مطرح شده باشد که چگونه می توان به فاسد بودن محصولات آرایشی پی برد؟ چرا که منقضی شدن لوازم آرایشی مشکلات بسیاری را به ویژه در بخش های حساس بدن مانند پوست صورت و چشم به وجود می آورد، بنابراین اگر دنبال پاسخ سوالات خود درباره تاریخ انقضای لوازم آرایشی و نحوه تشخیص آن هستید، این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید.
تاریخ انقضای لوازم آرایش چقدر است؟
میزان ماندگاری محصولات زیبایی، مدت زمانی است که می توانید از کارایی آن ها اطمینان حاصل فرمایید و باید به روش های جلوگیری از بیماری های پوستی احتمالی آگاه باشید. تاریخ انقضای لوازم آرایشی، به بسته یا بازشدن پلمب محصولات، نوع استفاده، نحوه نگهداری و مواد آن بستگی دارد. به طور کلی محصولات آرایشی چشم نسبت به مواد دیگر ماندگاری کمتری دارند چرا که در طولانی مدت به عفونت چشم منجر می شوند و تولید کنندگان لوازم آرایشی توصیه می کنند که حتماً ریمل را بعد از دو الی چهار ماه دور بریزید.
راه های تشخیص تاریخ انقضای محصولات آرایشی:
از آن جا که تشخیص تاریخ انقضای محصولات آرایشی بسیار مهم است روش های مختلفی برای تشخیص آن وجود دارد که در ادامه این مطالب به آن ها می پردازیم.
اول، بررسی برچسب PAO روی محصولات آرایشی:
همه محصولات آرایشی و بهداشتی باید در یک بسته بندی مهر شده قرار گرفته باشند. علامت اختصاری تاریخ تولید و انقضا PAO مخفف This period After opening است که نشان دهنده مدت ماه های استفاده محصول پس از بازشدن است. این نماد به صورت تصویری از یک جعبه باز شده پشت محصولات آرایشی نمایش داده می شود و به صورت عدد و M ثبت می شود. برای مثال 24 M یعنی مصرف کننده مجاز است تا 24 ماه پس از بازکردن از محصول استفاده کند. البته باید بدانید که در چه ماهی بسته بندی محصول را باز کرده اید تا مدت زمان را محاسبه کنید. برای مثال ریمل ممکن است با 6M تاریخ انقضا داشته باشد اما کانسیلر با مدت زمان بیشتر 12M مهر شود. به طور کلی محصولات آرایشی چشم مانند ریمل دوام کمتری دارند.
دوم، تغییراتی در بافت و رنگ محصول آرایشی:
اگر در بافت محصولات آرایشی تغییرات ظاهری مثل ظاهر ناهموار و شل مشاهده کردید، احتمالا بافت آن از بین رفته است. مخصوصاً این حالت در کرم پودر های تکه تکه شده کاملا واضح است و در این حالت، نشانه خشک شدن محصول است. به طور کلی اگر محصولات آرایشی به رنگ برنجی یا نارنجی تغییر کرد، مطمئن باشید که فاسد شده است.
سوم، بوی نامطبوع محصولات آرایشی نشان فاسد شدن:
رایج ترین راه تشخیص تاریخ انقضای محصولات آرایشی، بو کردن آن است. محصولات آرایش چشم را می توان به این وسیله بررسی نمود. این روش را در ریمل امتحان کنید؛ اگر بویی شبیه به بنزین داشت، به فاسد بودن آن مطمئن شوید. برای جلوگیری از فاسد شدن ریمل پس از مصرف، در آن را ببندید تا هوا به داخل آن وارد نشود.
چهارم، محصولات مایع به شکل توده ای تغییر پیدا می کنند:
تغییر حالت محصولات آرایشی بر پایه مایعات متفاوت است. اگر احساس هر تغییر شکل مانند برآمدگی در محصولات آرایشی کردید حتما آن را دور بریزید، چرا که این تغییرات نامطلوب نشانه رشد باکتری است.
پنجم، لایه های گچی یا خاکستری:
شکل محصولات آرایشی پودری مثل کرم پودرها به صورت لایه گچی یا خاکستری تغییر پیدا می کنند. اگر چنین حالتی را مشاهده کردید، به نا معتبر بودن آن شک نکنید.
ششم، چک کد تاریخ انقضای محصولات آرایشی در وبسایت Checkcosmetic:
یک روش دیگر برای تشخیص تاریخ انقضا از روی بارکد است، وب سایت هایی است که اطلاعات مورد نیاز محصولات آرایشی را در اختیار شما قرار می دهند. یکی از نمونه سایت ها، Checkcosmetic است. این وبسایت به شما کمک می کند تا تاریخ تولید لوازم آرایشی را با کد دسته ای یا شماره لات پیدا کنید. اعداد لات معمولاً در قسمت بیرونی محصول ثبت می شوند. کد دسته ای هم شماره ای است که به تولید کننده یا تأمین کننده امکان شناسایی دسته محصول را می دهد. این کد را می توانید در قسمت پایینی جعبه پیدا کنید.
هفتم، لکه های سفید رنگ بر روی محصولات آرایشی:
اگر بر روی محصولات آرایشی مانند مداد چشم یا خط لب، لکه های سفیدی مشاهده کردید، به فاسد بودن آن مطمئن شوید. در این حالت مدادها قابل تراشیدن نیستند و نمی توانید بیشتر از آنها استفاده کنید.
ماندگاری محصولات آرایشی به چه نکاتی بستگی دارد؟
نگران فاسد شدن محصولات آرایشی نباشید چرا که می توانید با رعایت نکاتی، به دوام و ماندگاری محصولات آرایشی اضافه کنید. بسیاری با گمان اینکه محصولات آرایشی در یخچال دوام بهتری خواهند داشت، آن ها را در یخچال نگهداری می کنند. غافل از اینکه واکنش مواد آرایشی با یکدیگر متفاوت است. در ادامه به نکات مهم برای نگهداری بهتری محصولات آرایشی اشاره خواهیم کرد پس با ما همراه باشید:
اول، مواد آرایشی را در برابر نور خورشید قرار ندهید:
گرم شدن محصولات مراقبت از پوست تاثیر منفی بر کارایی آن خواهد داشت. پس ، از قرار دادن آن ها در برابر نور خورشید خودداری نمایید، چرا که به مرور زمان مواد آرایشی اکسیده می شوند.
دوم، قبل از آرایش دست هایتان را بشویید:
شاید فکر کنید که این نکته کاملا بدیهی است اما حقیقتا بسیاری از نکات ساده بهداشتی را فراموش می کنید. شستن دست ها قبل از آرایش کردن از انتقال میکروب و باکتری به پوست صورت جلوگیری می کند. روش دیگر اینکه حتما لوازم آرایشی مانند اسفنج و برس را تمیز کنید تا راه انتقال میکروب ها را به پوستتان را ببندید.
سوم، از قرار دادن مواد آرایشی در دمای انجماد اجتناب کنید:
همانطور که گرمای بیش از حد به مواد آرایشی آسیب می زند، سرمای زیاد نیز مضر است؛ بنابراین بهتر است که مواد آرایشی را در یک دمای متعادل قرار دهید. انجماد مواد آرایشی مثل لوسیون و کرم و سپس ذوب شدن آن مواد آرایشی را فاسد می کند.
چهارم، طرز استفاده صحیح مواد آرایشی را بیاموزید:
طرز استفاده صحیح محصولات آرایشی و بهداشتی به ماندگاری آن کمک می کند. محصولاتی مانند کرم دست که با انگشت روی دست ها می کشید، راه را برای جمع شدن باکتری و قارچ ها باز می کند. همچنین چوب ریمل ها هم یک عامل موثر برای تجمع میکروب ها به شمار می روند.
پنجم، برخی مواد آرایشی در یخچال ماندگاری بیشتری دارند:
دمای خنک بر عملکرد مثبت برخی محصولات آرایشی تاثیر زیادی دارد. محصولات پوستی حاوی رتینول و ویتامین سی ماندگاری بیشتری در یخچال خواهند داشت. رژ لب ها هم جزو لوازم آرایشی هایی هستند که در یخچال طراوت بهتری دارند؛ به خصوص اگر در فصل تابستان، رژ لب شما در حال آب شدن است، آن را در یخچال نگهداری کنید تا رژ لب به حالت جامد و اولیه بازگردد.
ششم، مواد آرایشی را در حمام و دستشویی نگهداری نکنید:
بخار حمام به شدت مواد آرایشی را از بین می برد، چرا که فضای مرطوب مکان مناسبی برای پرورش کپک و باکتری ها است. به طور کلی تمام موادی که در حمام بسته بندی نشده باشند، آمادگی فاسد شدن دارند. بنابراین هرگز محصولات آرایشی را در محیط مرطوب قرار ندهید.
هفتم، لایه بردار ها و محصولات مراقبت از پوست:
محصولات بهداشتی و مراقبت های پوستی در دسته لوازم آرایشی قرار نمی گیرند و برخی مانند کرم های ضد آفتاب و درمان آکنه، زیر مجموعه دارو و درمان هستند. محصولات دارو و آرایشی باید از نظر پایداری مواد آزمایش شوند و تاریخ انقضا داشته باشند. برای اینکه به تاریخ انقضای کرم لایه بردار و سایر محصولات پوستی پی ببرید، باید به دنبال تصویر ظرف باز شده یا یک عدد در پشت جعبه محصول باشید. یکی از این اعدادها ۶،۱۲، ۲۴ یا ۳۶ را پشت جعبه پیدا خواهید کرد. اگر عددی را پیدا نکردید، طبق قانون کلی می توانید تا ۳ سال از لایه بردار ها استفاده کنید. به طور کلی کرم های پوستی و محصولات مراقبت از پوست بین ۶ تا یکسال دوام دارند.
_مدت زمان دوام پرایمرها:
پرایمرها نقش تعدیل کننده آرایش را دارند و در همه قسمت های صورت مثل زیر سایه چشم، ریمل، کرم پودر را پوشش می دهند و باعث دوام آرایش می شوند. پرایمرهای صورت شامل مات کننده صورت، لب، سایه چشم و ناخن تا ۱۲ ماه و در برخی حالات تا ۲۴ ماه ماندگاری دارند.
_ماندگاری رژ لب ها:
بهترین مکان برای نگهداری و ماندگاری بیشتر رژ لب ها، یخچال است. رژ لب ها هم می توانند تا یکسال ماندگاری داشته باشند و برخی از انواع رژ لب ها تا دو سال نیز دوام دارند. اما در مورد برق لب ها شرایط فرق می کند، زیرا تنها بین ۶ ماه تا یکسال قابل استفاده هستند.
_ریمل و محصولات آرایش چشم:
ریمل و محصولات آرایش چشم حساس تر از بقیه لوازم آرایشی هستند. بنابراین بین ۳ تا ۶ ماه دوام دارند و بعد از گذشت این مدت باید آن را دور بریزید. و نکته مهم اینکه هرگز ریمل را با دوستان خود استفاده نکنید چرا که احتمال انتقال آلودگی به چشم بیشتر خواهد شد.
_انواع سایه های چشمی:
به طور کلی سایه های پودری دوام بیشتری نسبت به سایه های کرمی دارند. سایه های پودر را می توان بین دوسال تا سه سال استفاده کرد. اما سایه های کرمی تنها بین ۶ ماه تا یکسال دوام دارند.
_مداد چشم:
مداد چشم ماندگاری بیشتری نسبت به رژ لب دارد چرا که می توان آن را تیز کرد. به طور کلی هر چه مداد چشم را بیشتر بتراشید، به عمر آن اضافه می شود. همه ی مداد های چشم بین ۱۸ تا ۲۴ ماه دوام دارند و بعد از این مدت نباید از آن ها استفاده کنید.
_لاک ناخن:
برخی فکر می کنند که نگهداری طولانی مدت لاک ناخن آسیبی به ناخن نمی زند. اما برعکس در صورتی که از تاریخ انقضای آن بگذرد، این مواد می توانند به ناخن و پوست آسیب برسانند. عمر مفید لاک های ناخن معمولا دو سال است اما برای اینکه مطمئن شوید روی برچسب را مطالعه کنید.
_تاریخ انقضای کرم های پوستی:
تاریخ انقضای محصولات آرایشی و مراقبت از پوست یکسان نیست؛ برای مثال تاریخ انقضای کرم های خارجی و ایرانی با لوازم آرایشی کاملا متفاوت است و به مواد داخل آن بستگی دارد. تاریخ انقضای کرم های خارجی با علامت اختصاری PAO نمایش داده می شود اما بر روی جعبه کرم های داخلی، تاریخ انقضا ثبت شده است. در صورتی که کرم های بهداشتی مهر و موم شده باشند تا سه سال بعد از تولید دوام دارند.
تاریخ انقضای محصولات آرایشی خارجی:
برند های مختلفی از محصولات بهداشتی همه ساله وارد ایران می شوند و بانوان زیادی متقاضی آن ها هستند؛ به همین دلیل باید به یک نکته بسیار مهم توجه کنید و آن نیز تاریخ انقضای این محصولات است. تاریخ انقضای محصولات آرایشی خارجی به طور مستقیم بر روی بسته بندی درج نمی شود؛ به همین دلیل بر اساس کد گذاری هایی که بر روی آن ها وجود دارند باید پی به این موضوع برد. شاید این موضوع برای بسیاری از افراد اهمیتی نداشته باشد و توجهی نسبت به آن خرج نکنند ولی محصولات آرایشی و بهداشتی مانند دیگر مواد دارای یک تاریخ انقضای مشخص هستند و عدم توجه به آن مشکلات شدیدی را می تواند برای سلامت پوست شما به وجود آورد. همانند کاری که خوردن یک ماده غذایی فاسد با اعضای بدن شما می کند. پس برای داشتن یک پوست سالم به مواردی که در ادامه گفته می شود، دقت و توجه لازم را داشته باشید.
بررسی تاریخ انقضای محصولات آرایشی خارجی:
در تعیین تاریخ انقضای محصولات خارجی دو عامل بسیار مهم وجود دارد:
- _تاریخ انقضای محصولات قبل از باز کردن محصولات.
- _تاریخ انقضای محصولات بعد از باز کردن محصولات.
به طور کلی می توان گفت به منظور بررسی تاریخ انقضای محصولات آرایشی خارجی باید دانست که تا قبل از باز شدن بسته بندی این مواد، دارای دو تا سه سال ماندگاری هستند. یعنی یک فروشنده می تواند مواد آرایشی خود را دو تا سه سال به فروش برساند. تا این جای کار هیچ مشکلی وجود ندارد اما پس از باز کردن درب این محصولات تاریخ انقضای آن ها از سال های ذکر شده کاهش می یابد.
برای متوجه شدن تاریخ انقضا باید به کدها و عدد هایی که بر روی بسته بندی این محصولات درج می شوند، توجه کرد. با کمک این دستورالعمل ها می توانید تاریخ را بفهمید تا در صورت استفاده از محصولات مختلف به پوست خودتان کوچک ترین آسیبی وارد نکنید.
تشخیص تاریخ تولید محصولات آرایشی خارجی:
حال نوبت تشخیص تاریخ تولید رسیده است. با کمی دقت می توانید متوجه این شوید که بر روی بسته بندی این محصولات برچسب هایی زده شده اند. این برچسب ها به نام batch code شناخته می شوند.
اعداد ۲۰۱۲۰۲۰۳ را در نظر بگیرید. بر روی اکثر محصولات اعدادی مشابه با نمونه ذکر شده را میتوانید ببینید. این اعداد نشان دهنده تاریخ تولید هستند که به راحتی آن را درک خواهید کرد.
بر روی این بسته بندی ها حروف های مختلف را می توانید ببینید که به انگلیسی حک می شوند. این حروف نشان دهنده ی تاریخ تولید هستند. پس از حروفی مانند PROD، MED، MFG و M اگر اعدادی درج شده بودند، نشان دهنده تاریخ تولید محصول آرایشی مورد نظر است.
این نشانه ها تنها نمایانگر تاریخ تولید هستند و روش های مختلفی برای تعیین تاریخ انقضای محصولات آرایشی خارجی وجود دارد اما تا حدی می توان تاریخ انقضا را از روی تاریخ تولید نیز حدس زد و تشخیص داد.
کلام آخر:
در این متن درباره ی تاریخ انقضای لوازم آرایشی و نحوه تشخیص آن صحبت نمودیم، درنتیجه با این آگاهی، هنگام استفاده، تاریخ انقضای آن را در نظر داشته باشید تا مجبور نشوید در مدت زمان کوتاهی آن ها را دور اندازید.
سوالات متداول:
علامت اختصاری تاریخ انقضای محصولات آرایشی چیست؟ این علامت به شکل مخفف PAO شناخته می شود که نشان دهنده مدت زمان مجاز استفاده از محصول خواهد بود.